Nici o masa fara peste

 

 • Fierberea peştelui se face la foc mic; timpul de fierbere sau frigere variază după mărimea peştelui sau a bucăţii respective, de la 15 minute la 40-50 de minute.
 • Peştele îngheţat care se pune la fiert necesită 10 minute în plus, până se dezgheaţă în interior. E preferabil să fiarbă într-un bulion aromat sau în zeama în care au fiert zarzavaturile (morcov, pătrunjel, ţelină, ceapă, cartofi). Se lasă să se răcească în vasul în care a fiert; după ce s-a răcit complet, se curăţă de oase; tăind peştele pe spate, cu ajutorul unui cuţit, se scot oasele cu băgare de seamă, ca să nu se rupă carnea, întâi oasele din dreapta, apoi cele din stânga şirei spinării.
 • Somnul se curăţă de piele după ce a fiert, înainte de a-l tăia în bucăţi.
 •  Pestele proaspat se altereaza repede, de aceea trebuie curatat de solzi, eviscerat, spalat imediat si tinut la rece.
 • Peştele care trebuie fript pe grătar se unge mai întâi cu ulei cald (se va rumeni mai frumos).
 • Pestele proaspat are pielea întinsa, umeda, stralucitoare, coloratie vie; cel alterat are pielea cu cute, se jupoaie usor, coloratie mata, stearsa, pe suprafata multa mucozitate.
 •  Pestele proaspat are solzii stralucitori si bine fixati, fara strat gros de mucozitati; cel alterat are solzii opaci, se desprind usor, acoperiti cu un strat de mucozitati cu miros greu.
 •  Pestii cu solzi se curata în felul urmator: cu mâna stânga se tine pestele de partea de la coada, iar cu dreapta, cu ajutorul unui cutit sau a unei linguri, se rad solzii în sens contrar asezarii lor. Pentru a desprinde solzii cu mai multa usurinta, se tine pestele un minut deasupra unui vas cu apa clocotita.
 • Bibanul si linul se trec prin apa clocotita, câteva secunde, apoi se rad solzii cu cutitul. Pestii mici se iasa în apa cu otet câteva minute sau se curata, frecându-i cu malai. E preferabil sa se taie înotatoarele si tepii din partea terminala a cozii. Dupa ce au fost curatati de solzi, pestii se freaca bine cu o perie aspra, pâna când culoarea pielii devine alba.

 

           

           Reţete culinare cu peşte:

Aperitive

 1. Crochete de peşte
 2. Peşte marinat ca la mama
 3. Rulouri de şalău cu ciuperci
 4. Şalău cu roşii meridional
 5. Zacuscă de peşte a la mama
 6. Zacuscă de şalău

 Borşuri/Ciorbe

 1. Borş cu perişoare din peşte   
 2. Borş de peşte
 3. Borş pescăresc pe baltă
 4. Ciorbă pescărească pe baltă

   Marinate

 1. Marinată à  la mama
 2. Marinată de peşte cu suc de roşii şi măsline
 3. Marinată de peşte, conservată
 4. Marinată peşte
 5. Peşte marinat

 

 • Consumă peşte zilnic şi trăieşte sănătos                                                                                       (...)

 • Studiu de piaţă

   Studiu – obiceiuri de consum peste si produse  din peste Investeşte în oameni ! FONDUL SOCIAL EUROPEAN Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 Axa prioritară 3 „Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor” Domeniul major de intervenţie 3.1 „Promovarea (...)

 •  Pretul, tipul pestelui si aspectul acestuia in vitrina sunt cele mai importante criterii de cumparare   Aceasta este una dintre concluziile celui mai recent studiu realizat de TNS CSOP in exclusivitate pentru Revista Progresiv, care mai arata si ca in 14% dintre gospodariile din Romania nu se consuma peste sau produse de peste, iar (...)

 • Campanie de promovare a consumului de peste

   CONSILIUL JUDETEAN BACAU are deosebita placere de a va invita sa participanti in calitate de expozant la Targurile de specialitate ”CONSUMA PESTE”.   Evenimentele se vor desfasura in perioada 27-28 aprilie 2013 la Centrul de Afaceri si Expozitii Bacau si  11-12 mai 2013 la Centrul Expozitional Moldova (...)

 • Crap

   Crap Crap à la grecque Crap cu ciuperci Crap cu smântână Crap cu sparanghel Crap la cuptor cu sos de vin Crap la grătar cu sos de unt Crap moldovenesc umplut cu nuci Crap pescăresc Crap rasol Crochete din peşte Peşte cu roşii Peşte florentin Peşte londonez (...)

 • Păstrăv

  Păstrăv Păstrăv sau şalău à la grecque Păstrăv cu sos de maioneză Păstrăv cu sos fin de unt Păstrăv cu sos gascon

 •  Şalău File de şalău alla milanese Gratin fin cu praz şi şalău (pentru diabetici) Şalău cu ciuperci Şalău cu cremă verde Şalău cu smântână Şalău în trei culori Şalău la cuptor

 • Ştiucă

   Ştiucă Ştiucă cu hrean Ştiucă cu legume la cuptor Ştiucă la cuptor Ştiucă orientală

 • Sturioni şi Raci

   Sturioni şi Raci File de sturion cu sparanghel şi sos olandez Sturion cu ciuperci Sturion cu tarhon Sturion în aluat Sturion meuniere Pilaf de raci Raci fierţi în vin Raci fierţi